Programy
Místo
Město

Út 19.března
442119 přístupů

Akce: Svoboda na dosah ruky! Lužičtí Srbové a menšinová otázka po roce 1918

Út - So
4.10.-26.11.
9:00

výstava
výstava

Svoboda na dosah ruky! Lužičtí Srbové a menšinová otázka po roce 1918

Místo: Městská knihovna Varnsdorf
Město: Varnsdorf
Putovní výstava, jejíž zapůjčení iniciovala historička Lužickosrbského institutu v Budyšíně (Bautzen) Dr. Jana Piňosová, je v mnoha ohledech unikátní. Výstavu připravilo Lužickosrbské muzeum v Budyšíně a již samotná příprava byla náročná. Bylo prostudováno 40 archivních institucí od Prahy až po Washington, z nich bylo vybráno mnoho dosud málo známých dokumentů – letáků, fotografií, karikatur i politických plakátů.

Výstava se podrobně věnuje lužickosrbské otázce po roce 1918, kdy se Lužičtí Srbové snažili dosáhnout větší míry národní a kulturní autonomie, když jim nebylo dopřáno dosáhnout samostatnosti politické. Lužičtí Srbové by měli být předmětem našeho zájmu již proto, že se jedná (kromě Slováků) o Čechům nejbližší slovanský národ, jehož sama existence je v důsledku hnědouhelné těžby a dalších nepříznivých okolností momentálně ohrožena. Navíc Varnsdorf s Lužickými Srby pojí dlouholeté vztahy, které byly asi nejintenzivnější po roce 1945, kdy do Varnsdorfu přišel hudební skladatel Bjarnat Krawc s manželkou Almou, posléze jejich dcera, grafička a malířka Hanka Krawcec. Ve Varnsdorfu bylo otevřeno lužickosrbské gymnázium. Za prací a lepšími životními podmínkami sem přicházeli sem lužickosrbští dělníci. O Varnsdorfu se tehdy psalo jako o „českém oknu do Lužice“.

Výstava má texty v hornolužičtině a v němčině, k dispozici je též český průvodní text. Výstavu můžete zhlédnout v 1. patře MCKV do 26. listopadu 2022.

Realizaci putovní výstavy podpořilo Ministerstvo pro vědu, výzkum a kulturu spolkové země Braniborsko, Saská zemská vláda, Česko-německý fond budoucnosti a Nadace pro lužickosrbský národ.

K výstavě se váže přednáška Dr. Piňosové z Lužickosrbského ústavu v Budyšíně, která se bude konat 25.10.2022 v Městské knihovně Varnsdorf.
Zobraz další akce v tento den.

(c) webmaster